Loading...

Wednesday, November 23, 2016

trip ke sabah

assalamualaikum...arini merajinkan diri tuk tulis pasal trip ke sabah last month...aku gi berdua jer ngan adik aku...senang cite...tiket amik dari awal tahun time airasia wat promo...rege memang tak ingat..hahaha...dok sana 5 malam...2 malam pertama kat kundasang, pastu 3 malam kat kota kinabalu...

hotel kami book melalui airsia gak...kan dia akan wat promo tuk hotel gak...kat kundasang kami stay kat J Residence and kk kami dok Hotel Victoria jer...amik yang murah jer..dua2 tue harga nyer RM80 semalam... kat victoria dia de bagi breakfast (roti bakar 3 keping, air teh atau kopi n buah tembikai)...kereta plak kami amik viva auto rm80 gak sehari...yang tue adik aku cari kat internet...nama company kami tak ingat gak.. huhu...


kami amik 1st flight kul-bki...gerak kul 6.30 pagi camtu...sampai kat kk kul 9 pagi...kereta memang kami amik dari airport...dari airport terus g cari tempat breakfast...even pagi tue dah alas perut ngan pizza (malam tue beli de lebih..huhu) and air kotak...tapi cam biasa la perut aku nie...pas 2 jam mesti mintak isi balik... kami tanya kat orang kete n budak kat pertonas mana tempat breakfast best yang dekat..dua2 tue bagi kat tanjung aru...tapi bila gi tak nampak pulak kedai makan...kedai yang kat tepi laut tue sume tak bukak lagi... pastu kami terus g ke town...pusing2 jumpa kedai mamak...nama kedai rahmat maju k...air milo 2, roti canai 2, roti bakar 2 ngan kami tapau nasi goreng daging (tapi tengok de ayam jer pastu) RM16.00...semua nyer not bad..nasi goreng pon even rupa tak menarik..rasa sedap jer + dia banyak giler...

pastu kami terus gerak g tamparuli...g umah terbalik tue...sebab dia memang 1 laluan klu nak ke kundasang... masuk RM10.60 sorang (de gst k) tapi aku tak sarankan la korang g sana...dalam umah tue kita sekejap jer...xleh nak amik gambar segala...kat luar jer boleh amik gambar...dia wat parking, bilik air n garden terbalik kat luar tue...nak masuk dalam umah tue pon tak boleh masuk reramai..dia de had orang sekali masuk...


pastu kami pon teruskan perjalanan menuju ke kundasang..dari tamparuli nie dah boleh nampak gunung kinabalu...dia punya cantik...subhanallah...sepanjang perjalanan tue dok amik gambar n video...memang rezeki kami la cuaca memang baik time tue...siap berhenti tepi jalan nak amik gambar nyer pasal...


kami singgah kat pekan nabalu...kat situ kami beli buah pulasan n buah terap...saja nak try...pulasan dia bentuk cam durian, tapi tak tajam cam durian la...total rm6...buah terap tue dia kata dah bukak kena makan terus...ngat isi dia tak banyak..sekali banyak giler...memang tak habis kami makan...pastu g bagi kat mamat bilik sebelah...hahaha...buah nie banyak gak hotel tak bagi bawak masuk sebab bau dia memang kuat...ala2 bau markisa camtu...pastu payah nak ilang..dalam kete pon lama baru ilang...


hotel kami tak jauh dari kinabalu park...tapi dia membelakangkan gunung kinabalu...kat lereng bukit... aircond n kipas memang takde..tv de..tapi siaran takde..dia siap letak dvd klu kita nak tengok...water heater de..tapi sebab situ dah memang sejuk..air panas pon tak rasa dah...bayangkan subuh kul 4 lebih tue dok amik air sembahyang camne...dah macam air batu jer rasa nyer..huhu...dia de dapur klu kita nak masak kat luar...kami masak maggie jer 2nd day tue..hehehe...


petang pas check in, solat n makan nasi goreng tapau tue..kami terus g kinabalu park...masuk RM3 sorang...memang keje nye amik gambar jer la..kami drive sampai kat kawasan tuk start mendaki tue...lama gak dok atas tue...sejam lebih gak rasa nyer...pastu g lepak kat bawah plak...de dataran kecik kat situ...tengok gunung...huhu...


pastu kami saja gerak g pekan kundasang...konon nak cari mana yang kata de jual chicken wing sedap tue... nak makan malam...dok pusing2..google2...tak pasti nak makan kat ner..last2 kami gi jer steamboat kat puteri nabalu...sebab tue yang kami nampak n tengok de orang sarankan gak g makan kat situ...steamboat tuk 2 orang RM38.00...air dia bagi green tea n air masak jer tuk package steamboat tue...kitorang amik kuah tomyam...n sedap la steamboat dia...cam biasa tengok memang tak menarik...huhu...sejuk2 makan steamboat..memang best ler...plan nak makan murah2 tak menjadi...sebab time tue dah nak maghrib..kedai banyak tutup dah...tue yang redah je gi situ...perut dah lapar giler..dua2 orang de gastrik...hahaha...

next day nyer...kami gerak gi desa cattle dairy farm...masuk RM5.00 sorang...sampai tue de lembu baru keluar kandang..so dapat ler amik gambar lembu dedekat...tapi tengah baru nak posing...skali de kete berhenti gak..kuar2 tengok ex-kpp perubatan aku..dok sembang..tengok lembu pon dah g jauh..hahaha...
dah gi situ mesti la kena try susu, yogurt n ais krim dia kan...kami share jer la...budget kan...hahaha...susu n yogurt tue RM8.60...ais krim RM5.30...kami tambah waffle RM4.80...ais krim n yogurt dia memang terbaik...sampai nie dok teringat lagi k...


dah tu kami shoot g mesilau strawberry farm..tak jauh dari desa cattle tue jer...dok semangat nak g sebab nak petik strawberry sendiri nyer pasal...hahaha...dia tak la besar sangat...kesan dari gempa dulu tue dia banyak terjejas gak la...masuk RM2.00 sorang...pastu klu petik strawberry 1 bekas penuh RM15.00...yang buat nie husband n wife...bagus dorang nie...time kitorang sampai de 1 kete baru gerak balik...so memang dia nye 'pelancong' tue kitorang jer..memang dia layan kitorang jer la...tue yang best tue...banyak benda pasal strawberry yang kitorang belajar...


seterusnya misi cari makan tengahari...sebab dah main jalan jer ikut jalan yang lurus tue...plan asal konon nak makan kat pekan kundasang then balik hotel dulu sebelum gerak g sabah tea tak menjadi...hahaha...so kami terus g ke pekan ranau...jumpa la astaka kat situ...kami g makan kat kembara cafe...aku nampak bakso..so teringin la nak rasa sana nyer bakso...adik aku amik nasi campur...air limau ais n teh o ais limau..total RM16.00...memula adik aku dah pesan..makan kat sana jangan nak expect sedap sangat...dia pernah g sabah dulu...tapi serius bakso dia sedap...n adik aku kata lauk dia pon sedap..dia amik daging masak pe tak tau ngan sayur kacang botol tak silap...

pas dah kenyang...kami teruskan perjalanan g sabah tea..sana stress nyer bila ikut belakang lori...nak memotong payah..jalan bengkang bengkok n kecik...kena tunggu line betul2 clear n kumpul keberanian tuk memotong...huhu...sabah tea pon jauh ke dalam gak...sebab 'jem' tue...dalam sejam gak la dari kundasang...
sebab aku memang peminat teh..so aku nak rasa la gak original teh sana kan...adik aku dia amik green tea ice cream...rege total dua2 tue RM12.85...pastu g amik gambar sikit...kitorang tak masuk pon kawasan kilang..sume tue kena bayar...huhu...


nak jadi cite..time tengah menikmati teh tue...adik aku dok usha gambar2 kat desa cattle...dia tengok pic2 dia tak jadi..dah dipaksa nyer g sana balik...so kitorang pon gi la dari sabah tea tue balik...hahaha...yang best nyer time tue dah time lembu masuk kandang plak...dapat la amik gambar ngan lembu..lembu lalu tepi k... untung gak ler...


turun tue dah gerimis sikit...kitorang g singgah solat kat masjid kat pekan kundasang tue...pastu aku ajak gak adik aku g crystal hill...sebab tengok tak ujan dah bila kitorang sampai kat bawah...so kitorang pon waze la g jugak crystal hill...nak amik gambar tengah2 bukit tue...dia takde sign board pon...kitorang dah naik sampai atas kat hotel tue..tengok tak nampak plak tempat yang orang amik gambar..turun tue baru nampak cam de laluan kecik...dia just de pacak besi sebatang je kat laluan tue...pemandangan dia..subhanallah... memang cantik..tambah menyerikan ngan pelangi kat tepi tue...tengah amik gambar..azan maghrib..kul 6 petang dah...kelam kabut lari g kat kete...hehehe...malam..kami masak maggie n makan buah2 yang kitorang beli ari sebelum tue jer..jimat kos kata nyer...hahaha...


ari ketiga...kul 8.30 camtu kami dah check out...nak g trekking kat porim hot spring...kami singgah breakfast kat kedai makan tepi walai tako homestay...tapi malang nyer makanan takde...3 kali dok order...menu bukan main english breakfast segala...tapi time tue maggie jer yang boleh dia bagi...minyak takde kata nyer...so kami share milo suam jer...sob sob sob...nasib baik dah minum n makan biskut sikit time kat hotel...masuk porim RM3.00 sorang...canopy walk RM3.00 gak sorang...n kamera yang bawak pon kena bayar RM5.00 satu... kamera hp pon kena bayar k...kitorang bayar tuk dslr jer..hp n sjcam simpan dalam beg...pastu kuarkan... hahaha...giler sume benda nak bayar..nak trekking n naik canopy walk jer kot...huhu...

sejam gak kitorang berjungle trekking tue...time tue otak terbayang nasi lemak jer...lapau bebenor dah tue...bayangkan just minum milo share jer sebelum naik tue...dah sebab tak perasan kedai makan kat luar tue tadi..kitorang g makan kat restoran dalam porim tue jer...dia de nasi lemak...tapi rege dia...fuyohhh... kitorang share jer la...memula ngat nak amik nasi lemak biasa..rege dia RM6.00...tapi  dia kata ikan bilis habis...so tak kan nak makin nasi ngan sambal jer..amik la nasi lemak ngan ayam..rege dia RM9.00... pastu tengok air..aku nie otak tak leh fokus dah sebab pikir nasi lemak mahal nak mati..tengok air pon tak nampak per...adik aku sarankan air soya..aku pon on kan jer..dah duduk dia kata air tue RM10.00...aku pikir air soya fresh la nie RM10.00 kan...sekali datang air tin soya daaaaa...memang rasa nak gelak guling2 jer..nasib baik nasi lemak sedap n banyak gak...ayam tue kari ayam k...


dah tue kitorang shoot balik singgah war memorial...masuk RM2.00 sorang..situ dok amik gambar jer la... lawa la gak kat dalam tue...time tue dah nak start ujan..kinabalu pon dah tak nampak...nak balik tue ternampak la chicken wing yang diperkatakan tue...kami pon singgah beli...rasa dia memang sedap...hati ayam dia pon sangat2 sedap k..dah beli tue kami terus gerak balik ke kota kinabalu...tapi sebelum tue singgah dulu kat pekan nabalu..beli buah pulasan nak bawak balik bagi dorang rasa pulasan sabah..huhu...


selepas menempuh perjalanan yang agak mencabar...minyak kete dah berkelip2 kat laluan bukit yang memang takde stesen minyak langsung tue...bila google stesen minyak terdekat lebih 8 batu...tapi pastu tak nampak pon esso tue...rasa nyer sebab dia de cabang jalan..kitorang ikut yang terus...nampak shell kat seberang jalan kat tamparuli..memang pusing gak la...huhu...

sampai kota kinabalu jalan agak sesak gak la... sebab ari cuti kan...hotel kitorang kat kampung air...betul2 depan maybank...n malam de pasar malan depan tue...so senang la keje ushar rege key chain, t-shirts sgala tue...petang tu kitorang gerak g amik member adik aku nani,  kat umah dia then g tanjung aru...tengok matahari terbenam...ramai giler orang kat sana...n banyak nyer korean laaa...pastu singgah solat kat masjid negeri...


then bermula la misi mencari makan malam kat dataran todak...kitorang main redah je g kedai yang kat depan2 tue...amik ikan pe ntah nama nyer wat bakar, udang masak butter, ketam kam hyeong, n sayur kailan ikan masin...total nyer tuk 3 orang nie RM68.00...sedap kot dia masak...even tgk butter prawn dia cam pelik...tapi serius sedap...air teo o ais limau 2 n epal 1 total RM12... memang kenyang giler kitorang...


pastu kami gerak g pasar malam kat jalan sinsuran...kita survey dulu rege sgala benda... cuci2 mata tengok pe yang ada sebelum gerak balik anta member n balik hotel tido...

next day nyer pagi tue kawan dia bibi plak ajak breakfast...kat d'malindo...kebetulan kat situ de nasi lemak bungkus...kitorang dua2 amik... dua2 still teringat kat nasi lemak...breakfast ditaja aritu...huhu...

dah tue gerak g umah nani...nani follow kitorang aritu...kitorang g borneo culture village plak... masuk RM30.00 sorang...cam biasa la kat culture village...de umah2 etnik kat sana...aku try air apa ntah nama nyer...siap dalam buluh lagi...budak 2 orang tue takmo minum sebab de cinnamon...aku pon bukan nye peminat cinnamon...tapi nak try + sian budak2 comel n lemah lembut tue dah tuangkan...huhu...


kat sana jumpa mamat handsome...hahaha...dok senyum malu2 time kitorang tanya pasal arak yang dorang wat tue...pastu mamat2 tue ajak kitorang tengok persembahan dorang.. so kitorang pon tunggu la...mna tak nyer...masuk kitorang just de 8 orang jer time tue...so memang kitorang jadi vip...dok betul2 depan stage...sebab nak kipas...panas giler time tue...huhu...persembahan dorang memang terbaik...lagi2 yang penutup nyer...n mungkin sebab tak ramai orang n tempat tu pon baru setahun bukak...staf yang jaga umah2 tue gak la yang wat persembahan tue...dorang sume bagus2 n happening...


dari situ memula kitorang cadang nak g wild life park dia...tapi sebab tayar pecah pas kuar dari borneo culture village tue..kitorang terus balik umah nani pas singgah makan tengahari....nani blanja lunch tue... huhu...

pas solat kat umah nani kami gerak g pasar philippine...beli ikan bilis, n kuih muih yang orang pesan n tuk bagi2 kat family...tuk kuih2 tue aku cadangkan g kedai no24...kitorang dok g beli kat situ...makcik tue pon jenis relax...huhu

dah tu kitorang g singgah masjid bandaraya plak... situ pon ramai gak pelancong korea g...pastu kitorang shoot g signal hill plak...tengok matahari terbenam lagi...huhu


pas mandi n solat kitorang gerak g makan...kali ni nani bawak kitorang g kat karamunsing mall...kat bawah tue de kedai2 makan...kitorang g kat kedai 1st klu ikut dari kedai uncle bob...akak tue comel tul...huhu...kali ni wat udang masak kam hyeong, siakap 3 rasa, tomyam campur...n nani blanja lagi malam nie...so tuk ari ke4 kitorang makan free dari breakfast ke dinner...rezeki....

balik tue kitorang gerak g pasar malam kat karamunsing...kat sana dok bli brooch, keychain n freeze magnet...pastu balik singgah pasar malam depan hotel plak...bli t-shirts kat situ plak...

ari ke5 kitorang g round pulau...g tiga2 pulau... dari kul 10am-4pm...2 jam stiap pulau...kitorang g kaunter 1st...dia insists nak bagi kitorang rege student even kitorang kata kitorang bukan student...huhu...total rege termasuk life jacket and snorkeling tuk 2 orang RM133.60...life jacket and snorkeling tu RM10.00 satu...kat sana majoriti nyer de gst k....


balik kitorang singgah pasar philippine lagi...dok kira2 cam tak cukup je nak bagi kat orang... hahaha...pastu kitorang g makan kat kedai mamak depan hotel...islamic restaurant nama nyer...adik aku makan roti telur jer...aku makan nasi lauk ayam goreng, sayur peria goreng n kuah masak lemak sikit...air kitorang share teh o...total RM8.60...adik aku suh dia bagi diskaun...aku terpengaruh ngan ayam goreng dia yang sedap tue...hehehe...

last day...pagi tue pas breakfast kitorang g pasar... beli udang, ketam n ikan fresh tue tuk bawak balik subang...pegi kitorang jalan kaki jer...balik ambik uber...pakcik tue pon baik jer...dah abis kemas sume barang kitorang g makan tuk alas perut kat kedai mamak tue lagi...roti telur 2 n air milo...aku lupa nak catat rege dia...hahaha...pastu amik uber gerak g airport...flight kul 12.30pm tue...


so tamatlah perjalanan kitorang...tuk 6 hari tue cuaca alhamdulillah elok jer...even hujan pon renyai2 tue pon bila kitorang nak gerak balik... baik kat kundasang n kk...sume nyer indah2 jer... orang sana pon baik2...tq kat pakcik2 yang tolong tukar tayar kete kitorang...jasa pakcik tak kan dilupakan....huhu...



Travel makes one modest. You see what a tiny place you occupy in the world ~ Gustave Flaubert